Sikereink

A beilleszkedés

A SZUNO márka születését évekkel megelőzte az Igazgyöngy Alapítvány fáradhatatlan munkája a térségben. Az 1999 óta működő szervezet 2009-ben kezdte esélyteremtő modelljének fejlesztését Toldon, a román határ melletti 270 lakosú zsákfaluba. Az itt élők társadalmi helyzete a generációs szegénység miatt elég kilátástalan, hiszen képzettség és végzettség híján kevés esélyük volt, hogy biztonságot és kiegyensúlyozott jövőt teremtsenek maguknak és gyerekeiknek. Ahhoz hogy hosszútávon segíteni tudjunk nekik, meg kellett ismernünk az itt élők életkörülményeit, megértenünk a helyzetüket és legfőképp el kellett nyernünk a bizalmukat. A megfelelő helyi közvetítőszemély megtalálásával sikerült megteremteni az alapokat, amikre 2012-ben elkezdhettük felépíteni a SZUNO márkát.

A SZUNO születése

2012-ben, a SZUNO projekt létrehozásával munkalehetőséget, kiszámítható jövedelmet és erős közösséget tudtunk teremteni a helyieknek. Ehhez a legerősebb motivációra volt szükség, ezért kezdtük el a helyi, és a művészeti képzésünkben résztvevő diákok szüleit bevonni a kézzel készített, egyedi kiegészítők és egyéb termékek előállításába. A személyes kötődésen keresztül könnyebb volt rávenni a családtagokat, hogy tanulják meg a hímzés és varrás alapjait és a közösségépítés is egyszerűbb volt. Ha a SZUNO születését egyetlen dátumhoz szeretnénk kötni, akkor az 2012. március 19-e lenne, akkor startolt el ugyanis a SZUNO webshopja, ami az elsőszámú értékesítési felület azóta is.

Civil Díj 2020 átadó

Civil Díj 2020

A NIOK Alapítvány minden évben felhívást tesz közzé, amelyben olyan civil kezdeményezéseket, projekteket, programokat jutalmaz egy szakmai díjjal, melyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket érnek el. Nyolc kategóriában, 2020-ban ötödik alkalommal osztották ki ezeket.

Alapítványunk a társadalmi vállalkozás kategóriában nyerte el a legjobb társadalmi vállalkozás címet, amely a Magnet Bank különdíja. Az elbírálás során vizsgálták az üzleti fenntarthatóságot, sikert, az elért társadalmi hatás mértékét, és a modellszerűséget, elterjeszthetőséget is. A díj elnyerésével mi is megkaptuk a Civil Díj 2020 logó használatának jogát.

Ikonok a Néprajzi Múzeumban

A SZUNO-nál folyamatosan kísérletezünk, új technológiákat tanulunk és tanítunk meg a programban részvevőknek. A termékfejlesztés egy pillanatra sem áll meg, aminek egyik ékes példája a Bodóczky István tanár úr tervei nyomán, vele közösen kifejlesztett üvegikon termékünk. A speciális technikával készült festett üveg képek kimagasló sikereket értek el, ugyanis a Néprajzi Múzeum a 2012-es Múzeumok Éjszakáján kiállította őket, majd került be belőlük az állandó gyűjteménybe is.

Uniomedia kampány

A SZUNO márka ismertsége hatalmas lendületet kapott, amikor az Uniomedia profi kommunikációs ügynökség tervezett nekünk országos kampányt nem sokkal az indulásunk után, 2012-ben. Az aktivitás keretében neves irodalmi és közéleti személyek írtak SZUNO-s gyermekrajzok által ihletett tündérmeséket, amik rengeteg emberhez jutottak el a közösségi médiában. A kampányban többek között részt vett Karafiáth Orsolya, Parti Nagy Lajos, Kepes András, Gálvölgy János, D. Tóth Kriszta és Lackfi János. Hála nekik, rengeteg emberhez jutott el a SZUNO híre, aminek következtében érezhetően megnövekedtek az eladásainkat is. Az Uniomedia koncepcióját és munkáját pedig hazai és nemzetközi kreatív versenyeken is díjazták.

A pápai áldás

Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában tanuló hátrányos helyzetű gyerekek a rajzoláson keresztül kiteljesedhetnek és folyamatosan fejlődnek. Azon kívül, hogy ezek a rajzok alkotják a SZUNO termékek alapját, rengeteg pozitív visszacsatolást és sikerélményt adnak a gyerekeknek, hiszen évente több száz díjban és elismerésben részesülnek alkotásiak. Számtalan meghatározó találkozást ad ez a munka, az igazgyöngyös gyerekeknek és a szakembereknek is. Ezek közül is kiemelkedik azonban egy esemény, amikor 2017 decemberében három kis tanítványunkkal együtt részt vettünk Rómában, a pápai audiencián, ahol személyesen találkozhattunk Ferenc pápával, aki megáldotta a munkánkat és a művészeti iskolánkat. Felejthetetlen élmény volt!

Önálló márka a SZUNO

A SZUNO 2012-es születése óta hosszú utat jártunk be. 2019-ben büszkén elmondhatjuk, hogy a tevékenységünk stabil lábakon áll, kiváló szakembergárdával dolgozunk, és úgy érezzük, jó úton járunk, hogy maradandó pozitív hatást fejtsünk ki a programban résztvevő családok életében. A márka megjelenésében és üzeneteink pontos megfogalmazásában ugyanakkor volt még lemaradásunk. Ebben volt segítségünkre a DekoRatio Branding & Design Studio, akik profi márkaépítési tudásukat latba vetve a SZUNO-ból egy modern, gondosan felépített, önálló márkát alkottak. Új arculatot, márkastratégiát és bemutatkozó videót kaptunk, megtanítottak bennünket minőségi termékfotókat készíteni és még online marketing képzésben is részesültünk. Mindezzel a tudással felvértezve és a megújult külsőnkkel jelentős minőségi ugrást hajtottunk végre.