Sajtó

SZUNO program

2018. szeptember 18.: „A SZUNO-t hat éve kezdtük el. Ez idő alatt alakítottuk ki a munkatársi csapatot, ami jelenleg nyolc fő munkaviszonyban történő alkalmazást, és kb. 30 alkalmi munkavállalói kapcsolódást jelent. Három éve alkalmazunk szociális dizájnert is a fejlesztésekhez. Az értékesítés egy szociális webshopban történik. Jelenleg a SZUNO brand-é fejlesztése történik. A SZUNO, ami roma nyelven azt jelenti, álom, bizonyítja, hogy az álmok valóra válhatnak. Lehet munkahelyet teremteni ott is, ahol ennek minden eleméért meg kell dolgozni, ám megváltoztathatja az ott élők életét.”

Szuno – Egy valóra vált álom

2016. szeptember 6.: „A projekt alapját a gyerekrajzok adják, melyek az alapítvány által fenntartott művészeti iskolában készülnek. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a gyerekek 70 %-a hátrányos helyzetű, és ahol évente 500 díjat is elnyernek a gyerekek hazai és nemzetközi gyermek képzőművészeti pályázatokon. Ezek a gyerekrajzok adják a motívumait azoknak a hímzéseknek, melyet a gyerekek édesanyjai, lánytestvérei, nagymamái készítenek el, otthon, megtanulva a keresztszemes és gobleinhímzés öltéseit, kissé átírva, átszínezve a motívumokat saját érzéseik szerint. Olyan lányok és asszonyok tanulták ezt meg, akik eddig sosem hímeztek, kézimunkáztak.”

Sláger az autisták csokija

2015. december 8.: „szinte kizárólagos bevételi forrást jelent hátrányos helyzetű térségekben élők számára” […] „a nemzetközileg is elismert Igazgyöngy Alapítvány SZUNO-projetkje. A szuno cigányul álmot jelent, a három éve indult projekt keretében olyan, kilátástalan helyzetben lévő társadalmi csoport tagjainak adnak munkát, akiknek munkakedve ugyan lenne, de munkalehetőségük vagy szakképesítésük nincs. A díjnyertes gyerekrajzok alapján készült hímzésekkel díszített tárgyakat Berettyóújfalu térségében élő cigány, nem cigány és román asszonyok készítik.”

Önfenntartóvá vált a mintaprogram

2013. április 22.: Egy év alatt önfenntartóvá vált az a Szuno (romani nyelven, jelentése álom) elnevezésű mintaprojekt, melyet az Igazgyöngy Alapítvány indított útjára. A több generációt is átfogó, az integrációt segítő, művészeti alapú tevékenység keretében az elmúlt egy év alatt elkészült körülbelül 1300 db egyedi kézműves termék, és mára a Szuno eladása a 4 millió forinthoz közelít.